Ducati Hyperstrada Forums Ducati Hyperstrada Motorcycle

Go Back   Ducati Hyperstrada Forum > Ducati Hyperstrada Forum > Mechanical and Technical

Mechanical and Technical Mechanical and technical topics, help, and discussions


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old January 29th, 2014, 02:37 PM   #1
Senior Member
 
Joined: Jun 2013
From: Tokyo,Japan
Posts: 110

Unhappy Engine Start Problem

Hi everybody!

Last Saturday, I tried to start the engine and pushed start button.
Cell motor worked with vivid sound but engine did not start.

The bike was transferred to the dealer.
Dealer found nothing wrong with battery and ignition plugs.
They even tried to start engine with a different battery but engine did not start.
They cannot find any issue.
One more thing, the computer analyzer could not find any problem.

Does anybody have same issue and know the cause of the problem?
I am very disappointed with my HS as I had sudden engine stalls while riding (slow down) in the past.

Kind regards,

HiroTokyo

Last edited by HiroTokyo; January 29th, 2014 at 02:41 PM.
HiroTokyo is offline   Reply With Quote
 
Old January 29th, 2014, 05:19 PM   #2
Senior Member
 
gatdammit's Avatar
 
Joined: Mar 2013
From: Naples, IT
Posts: 2,135

I Ride: 2013 White Strada
I never had starting issues but did have a couple stalls before my first software update. Some had same issues you speak of, plus a nagging limp mode issue (rpm's limited).

Have you had a software update?
Do you still have the evap canister installed?
gatdammit is offline   Reply With Quote
Old January 29th, 2014, 10:10 PM   #3
Senior Member
 
Bruder's Avatar
 
Joined: Sep 2013
From: Germany
Posts: 181

I Ride: Hyperstrada and Monster 821, previously Monster 1100evo
@Hiro

check the software update and the electronic-immobilizer System!

Gruss Steffen
Bruder is offline   Reply With Quote
Old January 29th, 2014, 11:47 PM   #4
Member
 
Joined: Jan 2014
From: Thailand
Posts: 55

I Ride: Hyperstrada 821, BMW S1000XR
Hi Hero

Maybe overfilled the gas tank? Does your bike have the California Emissions Canister fitted?

Winkie
Winkie is offline   Reply With Quote
Old January 30th, 2014, 01:03 AM   #5
Senior Member
 
Joined: Jun 2013
From: Tokyo,Japan
Posts: 110

Thanks guys,

I had ECU update after engine stalls in slowing down.
We do not have California Canister in Japan.

I will discuss with my dealer as they should have talked with Ducati Japan on this starting issue.

Kind regards,

HiroTokyo
HiroTokyo is offline   Reply With Quote
Old February 3rd, 2014, 03:24 AM   #6
Senior Member
 
Joined: Jun 2013
From: Tokyo,Japan
Posts: 110

The dealer updated the ECU to the 3rd version.
And engine starts smoothly now.
It was ECU mapping issue according to the dealer.

Kind regards,

HiroTokyo
HiroTokyo is offline   Reply With Quote
Old February 3rd, 2014, 04:50 AM   #7
Senior Member
 
gatdammit's Avatar
 
Joined: Mar 2013
From: Naples, IT
Posts: 2,135

I Ride: 2013 White Strada
Glad you got your Duc flying again. You had one of the more serious start/stalling issues I can remember.
gatdammit is offline   Reply With Quote
Old February 3rd, 2014, 06:24 AM   #8
Senior Member
 
Joined: Jun 2013
From: Tokyo,Japan
Posts: 110

Thank you gatdammit!

After more than 4000 mile on my red HS, I can not forsake it.
I went 12 days trip with the HS to the far east and north of Japan.
I wish the software update made it perfect...

Best regards,

HiroTokyo
HiroTokyo is offline   Reply With Quote
Old February 4th, 2014, 08:44 AM   #9
Senior Member
 
Bruder's Avatar
 
Joined: Sep 2013
From: Germany
Posts: 181

I Ride: Hyperstrada and Monster 821, previously Monster 1100evo
I don't understand always Software update is the problem. Its looks like you have to go every two month to your Dealer for "SOFTWARE UPDATE"

Gruss Steffen
Bruder is offline   Reply With Quote
Old February 4th, 2014, 09:16 AM   #10
Senior Member
 
gatdammit's Avatar
 
Joined: Mar 2013
From: Naples, IT
Posts: 2,135

I Ride: 2013 White Strada
I really think extreme temps/humidity/altitude affected the riders with biggest problems.
gatdammit is offline   Reply With Quote
Reply

  Ducati Hyperstrada Forum > Ducati Hyperstrada Forum > Mechanical and Technical

Tags
engine, problem, start



Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
"Error" and all dash lights flashing, Fan Turns on, No StartÖ. michdave Ducati Hyperstrada 283 February 16th, 2019 12:11 PM
The 821 engine for other bikes? Momfer Motorcycle Talk 8 July 11th, 2014 10:08 AM
Running the engine in?? ChrisHyper Mechanical and Technical 17 January 8th, 2014 08:36 AM
Engine Oil Cap? ohayo Mechanical and Technical 2 August 28th, 2013 03:55 AM
Best engine oil for Hyperstrada Hyperstrada Mechanical and Technical 8 May 15th, 2013 09:25 PM


Ducati Hyperstrada Facebook Ducati Hyperstrada Twitter Ducati Hyperstrada RSS Feed



Ducati Hyperstrada Motorcycle Forum
Copyright © 2012-2014 HYPERSTRADA.COM • All rights reserved.